Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe ciasto odrywane ze śliwkami

drożdżowe ciasto odrywane ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2603

Dodano:

Odsłon: 3043

Jesienne. Śliwkowe. Drożdżowe. Pyszne!

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE 400 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka /użyłam 3,8%/
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 jajo
  • sól
  • FRUŻELINA ŚLIWKOWA 750 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • LUKIER 100 g cukry pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • DODATKOWO garść posiekanych migdałów
  • mak
  • jajo
  • 2 łyżki mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drożdżowe ciasto odrywane ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Śliwki odpestkowuję, myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam owoce i podsmażam chwilę, czekam, aż puszczą sok. Zasypuję cukrem. Zmniejszam moc palnika i duszę do odparowania wody.
    Czekam, aż śliwki rozmiękną. Dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam.
    Zdejmuję patelnię z palnika i dodaję mąkę. Mieszam bardzo intensywnie, żeby pozbyć się grudek. Podgrzewam jeszcze chwilę. Odstawiam do przestudzenia.

  2. Mleko podgrzewam. Masło rozpuszczam i studzę.
    Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i około 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn drożdżowy. Odstawiam na 10 minut, aż pojawi się piana.
    Pozostałą mąkę przesiewam. Łączę z cukrem i solą. Jajo rozkłócam z mlekiem. Mieszam z mąką.
    Blat posypuję mąką.
    Dodaję do ciasta zaczyn drożdżowy. Zagniatam. Przekładam na blat i wyrabiam około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodaję masło.
    Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Przekładam do oprószonej mąką misy, przykrywam ścierką i odstawiam do podwojenia objętości /około godziny/.

  3. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki lekko natłuszczam i posypuję mąką.

    Wyrośnięte ciasto wyrabiam raz jeszcze.
    Rozwałkowuję na duży prostokąt.

    Rozkładam frużelinę śliwkową w miarę równomiernie. Pozostawiam wąski pasek wolnego ciasta – ramę.

    Roluję ciasto wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroję na plastry równej grubości.

    Powstałe zawijarce układam na dnie tortownicy. Przykrywam i odstawiam na 20-30 minut.

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

    Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym z mlekiem jajem. Posypuję makiem.

    Piekę około 40 minut.

    Cukier puder przesiewam. Łączę z sokiem cytrynowym i polewam ciepłe ciasto lukrem. Posypuję migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń