Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z owocami to smakołyk sam w sobie, ale drożdżowy wypiek to już jest inna bajka...
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18036
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6755
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18036
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6755
Składniki
Drożdże wymieszać z miodem. Jaja zmiksować z brązowym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki, przelać jaja i stopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Gotowe podzielić na pół. Jedną cześć wyłożyć na wysmarowaną blachę. Przełożyć umyte i osuszone truskawki i porzeczki. Najlepiej by na spodzie znalazły się jabłka. Przykryć pozostałym ciastem, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-40 min. Smacznego!