Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasto wieloowocowe

Drożdżowe ciasto wieloowocowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1287

Ciasta z owocami to smakołyk sam w sobie, ale drożdżowy wypiek to już jest inna bajka...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • drożdże świeże 55 g
  • miód płynny 2 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • cukier brązowy 100 g
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna 525 g
  • masło 100 g
  • Owoce :
  • jabłka prażone ok. 600 g
  • porzeczki czarne 2 garści
  • truskawki 1 szklanka
  • Na wierzch :
  • żółtka 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • Posypka :
  • mąka 100 g
  • masło 50 g
  • cukier puder 50 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Jaja zmiksować z brązowym cukrem. Do drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki, przelać jaja i stopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.

  2. Gotowe podzielić na pół. Jedną cześć wyłożyć na wysmarowaną blachę. Przełożyć umyte i osuszone truskawki i porzeczki. Najlepiej by na spodzie znalazły się jabłka. Przykryć pozostałym ciastem, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.

  3. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-40 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń