Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 168
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 858
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3988
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20009
Składniki
Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość). Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.