Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe racuchy z bananami

Drożdżowe racuchy z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 5227

.

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki
  • mleko (ok. 2 szklanki)
  • 5-6 bananów
  • olej do smażenia
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe racuchy z bananami

Przygotowanie

  1. Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto.
    Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość).
    Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń