Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 232
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 232
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3605
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość). Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.