Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88475
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11748
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1868
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88475
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11748
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1868
Składniki
Do niewielkiej miseczki kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki podgrzanego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące tylko ciepłe). Odstawiamy na 15-20 min aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy (garnka) wsypujemy mąkę, przelewamy gotowy zaczyn dżdżowy i miesząc uzupełniamy mlekiem. Ma nam powstać gęste ciasto. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min pozwalając żeby ciasto wyrosło (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość). Do ciasta dodajemy pokrojone, obrane banany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy w głębokim rozgrzanym ojeju aż staną się rumiane. Odsączamy i studzimy na papierowym ręczniku a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.