Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 87
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 199
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 87
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 199
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i szklankę ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: mąkę, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka, cukier oraz sól. Wszystko razem mieszamy trzepaczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. lub do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie dodajemy jabłka pokrojone w kosteczkę i mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy. Posypujemy z cukrem pudrem. Smacznego!