Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na rozpoczęcie sezonu przetwarzania czarnego bzu przygotowałam wspaniałe drożdżowe racuchy z dodatkiem kwiatów. Podałam je z pierwszymi truskawkami z ogródka i pierwszym miodem prosto z ula, płynnym, świeżym i pysznym!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3606
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka przygotuj rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, połącz go z mąką wymieszaną z solą oraz z jajkiem. Dokładnie zagnieć ciasto przy pomocy miksera lub drewnianej kopystki – przez jakieś 10-15 minut.
W międzyczasie oddziel kwiatki czarnego bzu od łodyżek – z grubsza, odcinając na przykład nożyczkami. Nic się nie stanie, jeśli zostanie trochę łodyżek – nie stanowią zagrożenia, ponieważ będą poddawane obróbce termicznej.
Dodaj kwiaty do masy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na jakieś 50-60 minut. W tym czasie powinno zyskać bąbelkową strukturę. Jeśli tak się nie stanie – daj mu jeszcze parę minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz w ilości odpowiedniej do głębokiego smażenia.
Łyżką nabieraj porcje ciasta z kwiatami i smaż z obu stron na rumiano – na niezbyt dużym płomieniu.
Moje rozpoczynające sezon drożdżowe racuchy z kwiatami bzu podałam z pierwszymi w tym roku, zebranymi w ogrodzie truskawkami oraz pierwszym, świeżym, płynnym miodem. Jak inauguracja, to inauguracja! Wraz z tym daniem przybyło do nas lato.