Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe racuchy ze śliwkami i cynamonem

Drożdżowe racuchy ze śliwkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 151

Rumiane, puszyste i lekko kwaskowe racuchy ze śliwkami to idealna propozycja na deser, obiad na słodko czy śniadanie. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu, ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
  • jajko 2 sztuki
  • mleko 3,2% 150 ml
  • Drożdże 25 g
  • Śliwki węgierki 500 g
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • Cukier puder do podania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe racuchy ze śliwkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Mąkę z solą przesiać do miski. W ciepłym mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki rozpuścić drożdże. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 5 minut. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.

  2. Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń