Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rumiane, puszyste i lekko kwaskowe racuchy ze śliwkami to idealna propozycja na deser, obiad na słodko czy śniadanie. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu, ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 540
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 839
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 540
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 839
Składniki
Mąkę z solą przesiać do miski. W ciepłym mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki rozpuścić drożdże. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 5 minut. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.
Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem.