Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste

drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 9421

Dodano:

Odsłon: 11408

idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie. polecam gorąco :-)

Składniki

  • -3 szklanki mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany
  • -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3/4 szkl cukru
  • -4 łyżki roztopionego masła
  • -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste

Przygotowanie

  1. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne.
    Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy

    Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną.

    Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką.

    Ciasto odkładamy na 15 minut.

  2. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki, okrągły placek, kroimy na trójkąty.Na podstawę trójkąta dajemy nadzienie

    Następnie zawijamy rogalik do wierzchołka.

    Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor, rogaliki pięknie rosną :-) Z przepisu wychodzi około 20 sporych rogalików.

    I gotowe, polecam bo są wspaniałe :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń