Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe serca

drożdżowe serca

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 1540

Przepyszne drożdżówki w kształcie serca z miodowo-cynamonowym wnętrzem i cukrową posypką.

Składniki

  • 250 ml maślanki
  • 120 g roztopionego masła
  • 500 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej/
  • 60 g cukru /pół na pół biały i drobny brązowy/
  • 15 g drożdży /świeżych/
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny /wyparzonej i wyszczotkowanej/
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cynamonu i ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • rozkłócone z łyżką mleka jajo /do posmarowania/
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowuję rozczyn – drożdże mieszam z 2 łyżkami letniego mleka i łyżeczką cukru, do uzyskania jednolitej cieczy.

  2. Roztopione masło mieszam z maślanką. W dużej misce łączę mąkę z cukrem, skórką cytryny masło-maślanką i rozczynem. Zagniatam ciasto i wyrabiam na oprószonym mąką blacie przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie. Przekładam je do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam na podwojenie objętości.

  3. Oprószam mąką blat. Ciasto staram się rozwałkować na prostokąt. Powierzchnię smaruję miodem. Posypuję cynamonem i gałką muszkatołową. Rozcinam na 8 pasków. Każdy pasek zawijam w spiralę, łamię na palcu w połowie /to będzie dół serca/ i sklejam końcówki u góry, starając się jednocześnie uformować górne sercowate półdupki. Takie serducho układam na blasze wyłożonej papierem – czynność powtarzam z każdym z pasków.

  4. Każde serce smaruję jajem i mlekiem. Dwukrotnie. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie nastawiam piekarnik na 170 stopni Celsjusza.

  5. Jak serca się napuszą, posypuję brązowym cukrem. Piekę 15-20 minut. Do ładnego zarumienienia. Studzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń