Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla wielbicieli cynamonu! :D Ale i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast cynamonu dodać można inną, ulubioną przyprawę czy dodatek ;) Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki, które dobrze będą się czuły również w towarzystwie cukru pudru lub lukru - wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;) Dajcie się skusić! :)
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24933
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24933
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 106
Składniki
Mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt. W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.