Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1262

Dodano:

Odsłon: 5514

Coś dla wielbicieli cynamonu! :D Ale i nie tylko, bo do tego przepisu zamiast cynamonu dodać można inną, ulubioną przyprawę czy dodatek ;) Pyszne, pachnące, mięciutkie drożdżóweczki, które dobrze będą się czuły również w towarzystwie cukru pudru lub lukru - wprost idealne na śniadanie - zarówno pierwsze, jak i drugie ;) Dajcie się skusić! :)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szklankę mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru - może być brązowy (ja dałam połowę białego i połowę brązowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mleko i rozkruszamy drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie bardzo elastyczne.

    Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

    Po tym czasie ciasto przez chwilkę zagniatamy, aby je odgazować i wałkujemy na prostokąt.

    W miseczce mieszamy cukier (lub cukry) i cynamon i posypujemy drożdżowy prostokąt. Zawijamy jak roladę i nożem kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy 10-13 minut w temperaturze 220⁰C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września 2017 Ech, ja jeszcze przed obiadem, więc muszę poskromić swoją chęć zjedzenia foty ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń