Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi

Przepis dnia 2014-06-08
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1352

Dodano:

Odsłon: 3677

Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej. Porcja na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek.

Składniki

  • 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
  • 150g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy (32g)
  • 125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej
  • 1 jajo - całe
  • 1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem
  • szczypta soli
  • 120ml mleka - ciepłego
  • 50g świeżych drożdży
  • słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.

    Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;)

    Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć, dodać sól, jajo+żółtko, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy.

    Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

    Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.

  3. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków.

    Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku.

    Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia.

    Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze.

    Farsz jabłkowy ma to do siebie że jest mało zwarty i może wypływać - nie przejmować się, tylko zebrać resztki łyżeczką i rozłożyć z powrotem na drożdżówki.

  4. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia.

    Przed wlożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry.

    Piec w temp. 180C ok 20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany.

    Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.

  5. Jeść ze smakiem! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Iza123456 30 listopada 2016 Przepraszam ale chyba w przepisie czegoś brakuje!!
A co z cukrem i cukrem waniliowym?
Chciałam zrobić dziecku ale tylko zmarnowały się produkty bo wymieszałam tak jak pani napisała a potem się zorientowałam że gdzieś jeszcze idzie cukier o którym Pani nie wspomniała. I wszystko poszło do kosza. Jak się pisze przepis publicznie to trzeba brać po uwagę że adresat może nie wiedzieć że linijka której brakuje zawierała taki a nie inny wpis na temat brakujących składników!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 czerwca 2014 Delicje! wyglądają niezwykle smakowicie i pewnie obłędnie smakują :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 czerwca 2014 uwielbiam takie slimaczki, dotychczas jadlam je smazone jak paczki, ale pieczone musza tez byc pyszne. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 06 czerwca 2014 Oj to cos dla mnie !!!Przeps zabieram i pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 czerwca 2014 Asiu, nie muszę pisać, że to moje smaki i że ogromnie podoba mi się to połączenie? :))))) pycha ! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń