Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś znowu klimaty drożdżowe. Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej. I nie ważne czy to słodki wypiek drożdżowy czy wytrawny - uwielbiam ciepłe i już.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3662
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 468
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3662
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 468
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn i wymieszać ale chwilkę. Wlać olej i wyrobić ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie twaróg, śmietanę, żółtko i budyń dobrze wymieszać i dodać do smaku cukier. Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ). Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować go na prostokątny placek. Na cieście rozsmarować masę serową i posypać jagodami. Całość zwinąć w roladę i pociąć na plastry o grubości około 1,5 cm. Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia robiąc odstępy. Ślimaki zostawić do podrośnięcia a gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Upieczone wystudzić i polać przygotowanym lukrem.