Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 319

Dziś znowu klimaty drożdżowe. Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej. I nie ważne czy to słodki wypiek drożdżowy czy wytrawny - uwielbiam ciepłe i już.

Składniki

  • Ciasto :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • Dodatki :
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 szk mrożonych jagód
  • Lukier :
  • mleko
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru.
    Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn i wymieszać ale chwilkę.
    Wlać olej i wyrobić ciasto.
    Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto rośnie twaróg, śmietanę, żółtko i budyń dobrze wymieszać i dodać do smaku cukier.
    Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ).
    Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować go na prostokątny placek.
    Na cieście rozsmarować masę serową i posypać jagodami.
    Całość zwinąć w roladę i pociąć na plastry o grubości około 1,5 cm.
    Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia robiąc odstępy.
    Ślimaki zostawić do podrośnięcia a gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
    Upieczone wystudzić i polać przygotowanym lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń