Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z gruszkami

Drożdżowe z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3854

Dodano:

Odsłon: 1645

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.

Składniki

  • 20 g drożdży, 200 ml mleka, 60 g cukru, 2 jajka,
  • 50 g masła, 450 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowe z gruszkami

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń