Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłości do kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek. :)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13540
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4256
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43184
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 468
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13540
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4256
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43184
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 468
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrami wanilinowymi, dodać 8 łyżek mleka i mąki tyle, by powstał rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem jajko i ok. 10 łyżek ciepłego mleka. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Dodać stopione, ostudzone masło i wyrabiać, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcedzić je i wraz ze skórką i miodem podgrzewać ok. 10 minut, mieszając.
Wyrośnięte ciasto (2-, 3-krotnie) rozwałkować na cienki placek, nałożyć na niego masę rodzynkowo-pomarańczow-miodową i zwinąć w roladkę. Przełożyć do formy, aby wyrosła (ok. pół godziny). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 130-140 stopni, termoobieg. Upieczone trochę przestudzić i polukrować. Smacznego. :)
I jeszcze pytanie. Znalazłam na forum sposoby na to, by nie rozwarstwiał się makowiec, a co zrobić z takim nadzieniem - też dodać do niego trochę ciasta?