Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłości do kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek. :)
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrami wanilinowymi, dodać 8 łyżek mleka i mąki tyle, by powstał rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem jajko i ok. 10 łyżek ciepłego mleka. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Dodać stopione, ostudzone masło i wyrabiać, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcedzić je i wraz ze skórką i miodem podgrzewać ok. 10 minut, mieszając.
Wyrośnięte ciasto (2-, 3-krotnie) rozwałkować na cienki placek, nałożyć na niego masę rodzynkowo-pomarańczow-miodową i zwinąć w roladkę. Przełożyć do formy, aby wyrosła (ok. pół godziny). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 130-140 stopni, termoobieg. Upieczone trochę przestudzić i polukrować. Smacznego. :)
I jeszcze pytanie. Znalazłam na forum sposoby na to, by nie rozwarstwiał się makowiec, a co zrobić z takim nadzieniem - też dodać do niego trochę ciasta?