Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z serem i kruszonką

Drożdżówka z serem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 3192

Pyszna, rozpływająca się w ustach drożdżówka z serem, posypana kruszonką. Chyba nie muszę Was jakoś specjalnie zachęcać :) Ja uwielbiam drożdżówki, jeść i piec :) Zapach który unosi się w domu, podczas pieczenia, przenosi mnie w myślach, do czasów dzieciństwa.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • Masa serowa:
  • 500 g. twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżówka z serem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Zostawić na 20 minut.
    Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać mąkę i sól.
    Jajka i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do mąki.
    Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło.
    Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut.
    Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

    W tym czasie przygotować ser.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń.
    Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny.
    Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc
    kleksy na cieście.
    Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać na ciasto z serem.

  3. Włączyć piekarnik na 175 stopni.
    Zostawić ciasto, do czasu nagrzania się piekarnika. Piec 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń