Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze od kupnych. Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja teraz część mąki pszennej zastąpiłam mąką migdałową, ale nie jest to konieczne, bo drożdżówki i tak są przepyszne.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 506
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 654
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 563
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 506
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 654
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 563
Składniki
Wychodzi 10 dużych drożdżówek. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka. Żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Kiedy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 50 minut. Wyrośnięte ciasto lekko wygnieść i podzielić na 10 części. Uformować z nich kule i układać na wyłożonej papierem blasze. Używając naoliwionej szklanki, kubka, w każdej bułce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki. Nałożyć masę twarogową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w 190 C ok. 17 minut.