Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze od kupnych. Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja teraz część mąki pszennej zastąpiłam mąką migdałową, ale nie jest to konieczne, bo drożdżówki i tak są przepyszne.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 941
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 89
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 941
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 89
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Wychodzi 10 dużych drożdżówek. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka. Żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Kiedy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 50 minut. Wyrośnięte ciasto lekko wygnieść i podzielić na 10 części. Uformować z nich kule i układać na wyłożonej papierem blasze. Używając naoliwionej szklanki, kubka, w każdej bułce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki. Nałożyć masę twarogową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w 190 C ok. 17 minut.