Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepsze od kupnych. Pulchne, mięciutkie i pełne smaku drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, deser do szkoły i pracy. Ja teraz część mąki pszennej zastąpiłam mąką migdałową, ale nie jest to konieczne, bo drożdżówki i tak są przepyszne.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Składniki
Wychodzi 10 dużych drożdżówek. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka. Żółtka roztrzepać z pozostałym cukrem. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Kiedy drożdże podrosną, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, na około 50 minut. Wyrośnięte ciasto lekko wygnieść i podzielić na 10 części. Uformować z nich kule i układać na wyłożonej papierem blasze. Używając naoliwionej szklanki, kubka, w każdej bułce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki. Nałożyć masę twarogową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w 190 C ok. 17 minut.