Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki

Drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 355

Dodano:

Odsłon: 4510

Przepis na pyszne mleczno maślane drożdżówki

Składniki

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3 dkg drożdży
  • 70 g cukru
  • 260 g mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • nadzienie np. marmolada
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki za wyjątkiem masła wyrobić najlepiej ręką można też mikserem.
    Masło rozpuścić i dodać do ciasta w momencie jak będzie już odchodzić od miski.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny

  2. Wyłożyć na blat i podzielić na 60 gramowe kawałki i uformować kulki. Przykryć i pozostawić na około 30 minut. Każdą kulkę rozwałkować na prostokątny placek.
    Nadzienie położyć na górnej połowie placka, górny brzeg ciasta zagiąć w dół do połowy placka i delikatnie docisnąć, a drugą część ponacinać. Następnie poszczególne części założyć do góry i trochę pod spód.
    Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Włożyć do pieca nagrzanego do 180'C na ok. 20 min. ale to zależy, jaki piekarnik, trzeba sprawdzać czy są w środku wypieczone

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń