Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki

Drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2643

Dodano:

Odsłon: 1304

Przepis na drożdżówki, do których można dodać ulubione owoce, ser, mak lub budyń.

Składniki

  • Składniki na 20 drożdżówek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • Kruszonka
  • 6 łyżek mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do posmarowania drożdżówek
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek mleka
  • Na 10 sztuk drożdżówek użyłam
  • 200g sera twarogowego
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jedno małe jajko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżówki

Przygotowanie

  1. Przygotowania ciasta drożdżowego

    Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.


    Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć łyżką z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie.

    Przygotowanie kruszonki mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.

    Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu nakładać nasze nadzienie ser lub owoce, Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.

  2. Przygotowanie masy serowej

    Wszystko razem połączyłam a z białka ubiłam pianę. Dokładnie wymieszać można dodać ulubionego zapachu lub kilka rodzynek.

    Do drożdżówek z owocami użyłam 3 krótkie cienkie łodygi rabarbaru i dwie morele.

  3. Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń