Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :)
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 186
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 478
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2964
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 132
Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...
Odsłon: 186
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 478
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 2964
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 132
Składniki
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto. Ja zrobiłam to robotem. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Jeśli śliwki są kwaśne, można dodać cukier. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować też kruszonkę. Do miseczki wrzucić masło, dodać mąkę i cukier. Rozcierać palcami, żeby powstała kruszonka.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej części zrobić kulkę, następnie spłaszczyć na placek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdy kawałek w środku docisnąć dnem szklanki. Do powstałego wgłębienia nałożyć śliwki. Wierzch posypać kruszonką
Tak przygotowane bułeczki zostawić do napuszenia na około 15 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut.