Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu przepisowi uzyskasz pyszne drożdżówki na mleku skondensowanym. Będą idealne do porannej kawy, herbaty czy ciepłego mleka. Wspaniale smakują nadziewane sezonowymi owocami, a zimą możesz przygotować je z dodatkiem ulubionej konfitury lub owoców mrożonych.
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 217
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 409
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 217
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 8
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 217
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 409
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 217
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 8
Składniki
Wymieszaj klasyczne mleko z mlekiem skondensowanym i podgrzej. Powinno być ciepłe, lecz nie gorące. Do szklanki wkrusz drożdże i zalej odrobiną przygotowanego płynu mlecznego. Odstaw zaczyn na 10-15 minut, aby zaczął się pienić. W dużej misce przesiej mąkę i odstaw. W oddzielnym naczyniu rozmieszaj pozostałą mleczną mieszankę z żółtkami, po czym wlej do miski z mąką. Następnie dodaj sól, olej i drożdżowy zaczyn. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut (rękami lub za pomocą robota kuchennego), aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W czasie wyrastania ciasta przygotuj owoce. Umyj truskawki, maliny lub morele. Oczyść z szypułek, pestek, a większe owoce pokrój na mniejsze fragmenty.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę lub blat roboczy, formuj rulon i potnij na jednakowe części (ok. 12 sztuk). Uformuj krążki spłaszczając dłonią, po czym przełóż na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. W środku krążków wykonaj wgłębienie i włóż w nie owoce. Drożdżówki możesz posypać cukrem lub kruszonką powstałą z roztarcia mąki, masła i cukru.
Wstaw drożdżówki do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmij drożdżówki, ostudź i podawaj. Możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.