Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki i szklanka ciepłego mleka, cóż może być lepszego, gdy siedzi się w domu...
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować.
W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 bądź 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243658
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243658
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem. Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godziny). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 bądź 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Desery
Sernikobrownie z rabarbarem
Desery
Placek włoski - prosty przepis na domowe ciasto
Desery
Ciasto króla Oskara
Ciasto z truskawkami na Dzień Mamy
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez...
Odsłon: 71
Sernikobrownie z rabarbarem
Czekolada i masa serowa – brzmi jak połączenie idealne, jeśli chodzi o ciasto...
Odsłon: 57