Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 133

Dodano:

Odsłon: 1668

Dom pachnący jeszcze ciepłymi drożdżówkami. Wyobrażacie to sobie? Do tego szklanka mleka i jesteśmy w raju (A przynajmniej ja ;)).Bułeczki z mojego przepisu są pyszne, delikatne i słodkie, bo o to przecież w nich chodzi ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania- nie pożałujecie.

Składniki

  • Na ciasto: 650g mąki pszennej
  • 65g roztopionego i wystudzonego masła
  • 200ml ciepłego mleka
  • 130g jogurtu naturalnego greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 30g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 całe jajko+ 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Kruszonka: 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (40g)
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 125g mascarpone
  • Dodatkowo: garść borówek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżówki z borówkami

Przygotowanie

  1. Krem budyniowy:
    Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki (resztę mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy). W szklance z mlekiem rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gładki budyń. Ugotowany przykrywamy folią spożywczą (tak, aby folia bezpośrednio dotykała budyniu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodajemy mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników.

  2. Kruszonka:
    W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i przy pomocy dłoni zagniatamy do uzyskania drobnych grudek.

  3. Ciasto:
    Do dużej miski wlewamy mleko i jogurt naturalny. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i cukier. Wbijamy jajko i jedno żółtko i wyrabiamy ciasto przy użyciu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy około 12-14 minut - jeśli ręcznie to około 15-17 minut. Pod koniec wlewamy masło i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.

  4. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blasze do pieczenia. Dnem szklanki oprószonym mąką robimy w każdej bułce zagłębienie.

  5. Nakładamy po łyżce kremu.

  6. Posypujemy borówkami i kruszonką. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy ciasto (dzięki temu drożdżówki będą się błyszczały)

  7. Drożdżówki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń