Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne drożdżówki, łatwe w przygotowaniu, idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek lub jako deser do kawy :-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6433
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 46
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 321
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6433
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 46
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 321
Składniki
Budyń ugotować (dodając tyle cukru ile jest podane na opakowaniu), przelać do miski, przykryć wierzch folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch, wystudzić. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące) mleko i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce umieścić mąkę, sól, resztę cukru, stopione i przestudzone masło, jajka i rozczyn z drożdży. Wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. (jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wkładam do większej miski z ciepłą wodą) do podwojenia objętości (ok. 45-60min). Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na jednym rozsmarować na całości wystudzony budyń, na drugim dżem porzeczkowy. Ciasto zwijać w roladę (od dłuższego boku). Pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Drożdżówki piec ok. 15 min. w temp. 190 stopni.
Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)