Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem i dżemem porzeczkowym

Drożdżówki z budyniem i dżemem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10901

Dodano:

Odsłon: 4954

smaczne drożdżówki, łatwe w przygotowaniu, idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek lub jako deser do kawy :-)

Składniki

  • mąka pszenna 5 szkl.
  • sól 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 3 dag
  • mleko ciepłe (nie gorące) 320 ml
  • cukier 5 płaskich łyżek
  • jajko 2
  • masło stopione 4 łyżki
  • mleko 250 ml
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1 op.
  • dżem z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z budyniem i dżemem porzeczkowym

Przygotowanie

  1. Budyń ugotować (dodając tyle cukru ile jest podane na opakowaniu), przelać do miski, przykryć wierzch folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch, wystudzić.

    Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące) mleko i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce umieścić mąkę, sól, resztę cukru, stopione i przestudzone masło, jajka i rozczyn z drożdży. Wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. (jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wkładam do większej miski z ciepłą wodą) do podwojenia objętości (ok. 45-60min).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na jednym rozsmarować na całości wystudzony budyń, na drugim dżem porzeczkowy. Ciasto zwijać w roladę (od dłuższego boku). Pokroić na ok. 2,5 cm kawałki. Wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Drożdżówki piec ok. 15 min. w temp. 190 stopni.

  2. Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń