Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, domowe drożdżówki.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2734
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1857
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3951
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2734
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1857
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3951
Składniki
KRUSZONKA Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i ciasto pokruszyć palcami. Kruszonkę włożyć do lodówki. BUDYŃ Szklankę mleka wlać do rondelka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. W reszcie mleka (czyli pół szklanki) rozmieszać budyń. Wlać do gotującego się mleka w rondelku. Gotować chwilę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń nakryć folią i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. CIASTO Rozpuścić 100 g masła i odstawić do ostygnięcia. Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 4 czubate łyżki mąki. Miseczkę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł. 3 żółtka utrzeć z resztą cukru. Następnie dodać szczyptę soli, resztę mąki, mleka i wyrośnięty rozczyn. Przez chwilę zagniatać ciasto, a następnie wlać rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Nakryć i odstawić na ok. 1 godz., aby ciasto urosło. Po tym czasie, ciasto rozwałkować (dość grubo). Miseczką o średnicy ok. 12 cm, wycinać okrągłe drożdżówki. Drożdżówki nakryć ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Następnie na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie kubkiem i nałożyć budyń. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem. Drożdżówki posypać kruszonką. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego 180ºC, piec 20-25 minut. Z przepisu wyszło mi 10 drożdżówek.