Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, domowe drożdżówki.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1553
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1412
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1553
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1412
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Składniki
KRUSZONKA Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i ciasto pokruszyć palcami. Kruszonkę włożyć do lodówki. BUDYŃ Szklankę mleka wlać do rondelka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. W reszcie mleka (czyli pół szklanki) rozmieszać budyń. Wlać do gotującego się mleka w rondelku. Gotować chwilę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń nakryć folią i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. CIASTO Rozpuścić 100 g masła i odstawić do ostygnięcia. Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 4 czubate łyżki mąki. Miseczkę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł. 3 żółtka utrzeć z resztą cukru. Następnie dodać szczyptę soli, resztę mąki, mleka i wyrośnięty rozczyn. Przez chwilę zagniatać ciasto, a następnie wlać rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Nakryć i odstawić na ok. 1 godz., aby ciasto urosło. Po tym czasie, ciasto rozwałkować (dość grubo). Miseczką o średnicy ok. 12 cm, wycinać okrągłe drożdżówki. Drożdżówki nakryć ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Następnie na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie kubkiem i nałożyć budyń. Brzegi drożdżówek posmarować białkiem. Drożdżówki posypać kruszonką. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego 180ºC, piec 20-25 minut. Z przepisu wyszło mi 10 drożdżówek.