Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne drożdżówki powinny mieć delikatne i puszyste ciasto, lekkie, owocowe nadzienie, oraz solidną porcję rozpustnie maślanej kruszonki. Wszystkie te elementy znajdziecie w przepisie Ewy Wachowicz. Z powodzeniem mogą konkurować z wypiekami z najbardziej renomowanych cukierni.
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 54
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 53
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 54
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 53
Składniki
Mleko podgrzać w rondelku. Dodać masło. Roztopić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać ciepło, ale nie gorące, mleko z masłem. Posłodzić. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Wybić jajko. Dobrze wyrobić – ciasto powinno odchodzić od dłoni i od miski. Przykryć i odstawić na godzinę.
Ręce posmarować miękkim masłem i ulepić zgrabne bułeczki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć, przykryć i odstawić na kilka minut.
W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie – dnem niewielkiej szklanki. Nałożyć ugotowany budyń. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na budyniu ułożyć drobno pokrojone śliwki suszone (jeśli są twarde namoczyć w wodzie lub rumie). Posypać kruszonką (składniki wystarczy wyrobić i schłodzić w zamrażarce).
Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C (z termoobiegiem). Wystudzić na kratce.