Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne drożdżówki powinny mieć delikatne i puszyste ciasto, lekkie, owocowe nadzienie, oraz solidną porcję rozpustnie maślanej kruszonki. Wszystkie te elementy znajdziecie w przepisie Ewy Wachowicz. Z powodzeniem mogą konkurować z wypiekami z najbardziej renomowanych cukierni.
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 100
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1295
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 469
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15541
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 100
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1295
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 469
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15541
Składniki
Mleko podgrzać w rondelku. Dodać masło. Roztopić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać ciepło, ale nie gorące, mleko z masłem. Posłodzić. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Wybić jajko. Dobrze wyrobić – ciasto powinno odchodzić od dłoni i od miski. Przykryć i odstawić na godzinę.
Ręce posmarować miękkim masłem i ulepić zgrabne bułeczki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć, przykryć i odstawić na kilka minut.
W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie – dnem niewielkiej szklanki. Nałożyć ugotowany budyń. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na budyniu ułożyć drobno pokrojone śliwki suszone (jeśli są twarde namoczyć w wodzie lub rumie). Posypać kruszonką (składniki wystarczy wyrobić i schłodzić w zamrażarce).
Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C (z termoobiegiem). Wystudzić na kratce.