Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z czekoladą
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22713
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15078
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4817
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45205
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22713
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15078
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4817
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45205
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Składniki
W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Ciasto: W rondelku podgrzewamy 3/4 szklanki mleka, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!. Do dużej miski przelewamy zawartość garnka letnie mleko z cukrem i masłem, żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut. Ciasto podzielić na 10 różnych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć na prostokąt ok. 0,5 cm. Na środku dodajemy krem czekoladowy ok. 2 łyżeczek i sklejamy. Odkładamy łączeniem do dołu Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem. U mnie połowa posypana dodatkowo kruszonką, a pozostałe polana lukrem po upieczeniu. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!