Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3142
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 586
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 261
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 408
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3142
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 586
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 261
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 408
Składniki
Mąką przesiej do miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szkl. letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Wyrób ciasto dodając stopione masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Foremką w kształcie serca (najlepiej metalową) powycinaj ciastka. Na połowie serduszek połóż po łyżeczce konfitury (w wersjij dla dorosłych możesz ją wymieszać z odrobiną wiśniówki). Przykryj pozostałymi ciastkami. Mocno zlep brzegi. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem trzcinowym. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 30 minut.