Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 487
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 655
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 807
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 705
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 487
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 655
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 807
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 705
Składniki
Mąką przesiej do miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szkl. letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Wyrób ciasto dodając stopione masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Foremką w kształcie serca (najlepiej metalową) powycinaj ciastka. Na połowie serduszek połóż po łyżeczce konfitury (w wersjij dla dorosłych możesz ją wymieszać z odrobiną wiśniówki). Przykryj pozostałymi ciastkami. Mocno zlep brzegi. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem trzcinowym. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 30 minut.