Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszędzie teraz jagodzianki, które uwielbiam, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z jagodami :) ale równie smaczne.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416021
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4083
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416021
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2751
Składniki
W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej, robimy zaczyn. Jak podrośnie dodajemy, dwa żółtka, roztopione masło szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdy się klei podsypujemy mąkę, zostawiamy na 20 minut w cieple by podrosło. Podrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek. Kroimy ostrym nożem na kwadraty o boku ok. 9 cm. Każdy kwadrat nacinamy ostrym nożem przy dwóch bokach. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, i przekładamy wyciętą obwódkę na drugą stronę.
Pozostałe białka które zostały nam od ciasta drożdżowego ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. W zagłębieniu nakładamy łyżką jagody, na to nakładamy bezę. Możemy poczekać by troszkę podrosły, to będą bardziej puchate. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 170 -180 stopniach. SMACZNEGO