Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 111
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 274
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 320
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 111
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 274
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 320
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach dolewać roztopione letnie masło. Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków. Rozwałkować na duży prostokąt. Mak łączymy z bakaliami i jabłkami startymi na tarce. Dodajemy olejek. Masa przed wyłożeniem na surowe ciasto, powinna być lekko podgrzana, lub mieć temperaturę pokojową. Pieczemy ok. 20 minut w 150* opcja dół-góra