Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326501
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16902
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326501
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16902
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5531
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach dolewać roztopione letnie masło. Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków. Rozwałkować na duży prostokąt. Mak łączymy z bakaliami i jabłkami startymi na tarce. Dodajemy olejek. Masa przed wyłożeniem na surowe ciasto, powinna być lekko podgrzana, lub mieć temperaturę pokojową. Pieczemy ok. 20 minut w 150* opcja dół-góra