Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2420
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4574
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1664
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 512
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2420
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4574
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1664
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 512
Składniki
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki. Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach dolewać roztopione letnie masło. Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków. Rozwałkować na duży prostokąt. Mak łączymy z bakaliami i jabłkami startymi na tarce. Dodajemy olejek. Masa przed wyłożeniem na surowe ciasto, powinna być lekko podgrzana, lub mieć temperaturę pokojową. Pieczemy ok. 20 minut w 150* opcja dół-góra