Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżówki, bardzo przyjemnie się je robi i równie szybko znikają :-). U mnie nadziane musem jabłkowym, którego zapasy mam jeszcze od lata ale równie smaczne będą z masą makową, twarogiem, budyniem lub ulubioną marmoladą :-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27352
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27352
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Masło stopić w garnuszku, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być za gorące, ponieważ drożdże się sparzą). Dodać drożdże w małych kawałkach, rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozpuszczone drożdże z mlekiem i tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Wzdłuż jednego krótszego boku zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce musu i posypać rodzynkami. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało, a paseczkami obwinąć drożdżówkę dookoła:
Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste. (moje trochę za długo przesiedziały w piekarniku :-) ). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polukrować lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Smacznego :-) P.s. inspiracja z blogu Mirabelki