Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżówki, bardzo przyjemnie się je robi i równie szybko znikają :-). U mnie nadziane musem jabłkowym, którego zapasy mam jeszcze od lata ale równie smaczne będą z masą makową, twarogiem, budyniem lub ulubioną marmoladą :-)
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8004
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 281
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2172
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8004
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 281
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2172
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Składniki
Masło stopić w garnuszku, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być za gorące, ponieważ drożdże się sparzą). Dodać drożdże w małych kawałkach, rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozpuszczone drożdże z mlekiem i tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Wzdłuż jednego krótszego boku zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce musu i posypać rodzynkami. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało, a paseczkami obwinąć drożdżówkę dookoła:
Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste. (moje trochę za długo przesiedziały w piekarniku :-) ). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polukrować lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Smacznego :-) P.s. inspiracja z blogu Mirabelki