Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z musem jabłkowym

Drożdżówki z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10162

Dodano:

Odsłon: 2751

pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżówki, bardzo przyjemnie się je robi i równie szybko znikają :-). U mnie nadziane musem jabłkowym, którego zapasy mam jeszcze od lata ale równie smaczne będą z masą makową, twarogiem, budyniem lub ulubioną marmoladą :-)

Składniki

  • mąka 50 dag
  • cukier 7 dag
  • sól szczypta
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • masło 7,5 dag
  • mleko 250 ml
  • mus jabłkowy
  • rodzynki
  • jajko 1 do posmarowania drożdżówek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stopić w garnuszku, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być za gorące, ponieważ drożdże się sparzą). Dodać drożdże w małych kawałkach, rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozpuszczone drożdże z mlekiem i tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. godziny).
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Wzdłuż jednego krótszego boku zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce musu i posypać rodzynkami. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało, a paseczkami obwinąć drożdżówkę dookoła:

  2. Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste. (moje trochę za długo przesiedziały w piekarniku :-) ). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polukrować lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Smacznego :-)
    P.s. inspiracja z blogu Mirabelki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń