Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki drożdżówkom z porzeczkami przeniesiesz się w czasy dzieciństwa. Dawniej przysmaki z czarną porzeczką były częstym gościem na naszych stołach. Warto wrócić do tej tradycji. Do przygotowania drożdżówek możesz użyć gotowego musu porzeczkowego lub przygotować go od podstaw ze świeżych albo mrożonych owoców.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9780
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania kruszonki. Wsyp mąkę do miski, dodaj posiekane masło i cukier. Rozcieraj składniki palcami do powstania grudek, a następnie wstaw kruszonkę do lodówki do schłodzenia.
Podgrzej mleko w garnku i wsyp cukier, aby się rozpuścił. Wlej ok.50 ml mleka do szklanki i rozpuść w nim drożdże. W miseczce roztrzep żółtka i wlej do reszty gorącego mleka, a następnie przelej do miski z przesianą mąką. Następnie dodaj sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą specjalnego haka robota kuchennego. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki i miski. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Porzeczki oddziel od szypułek, umyj je i włóż do garnka. Włącz mały ogień i gotuj owoce, by puściły sok i powstała gęsta konfitura. W międzyczasie mieszaj i rozgniataj porzeczki, by puściły sok. Pogotuj chwilę owoce, a następnie przelej zawartość garnka przez gęste sitko i przetrzyj je, by uzyskać czysty mus bez skórek. Przetarte owoce ponownie ustaw na ogniu, dodaj cukier i gotuj około pół godziny, by konfitura zgęstniała. Możesz też użyć gotowego dżemu porzeczkowego.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozciągnij, uformuj rulon i potnij na mniejsze kawałki. Z każdego fragmentu uformuj kulkę, a następnie spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki wciśnij wgłębienie za pomocą szklanki i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj wgłębiania białkiem i napełnij porzeczkowym musem lub dżemem. Wierzch każdej drożdżówki posyp kruszonką. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz bułeczki przez 20-25 minut. Drożdżówki najlepiej smakują w dniu przygotowania.