Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszło mi 18 drożdżówek.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 377
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 391
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1470
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5694
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 377
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 391
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1470
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5694
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości. Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4 części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego :-)