Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 442

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;)

Składniki

  • Składniki na około 25 drożdżówek:
  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • kruszonka:
  • szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • dodatki:
  • 250g twarogu (na około 8 drożdżówek)
  • jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • owoce: maliny, truskawki, gruszki, brzoskwinie, borówki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i rozcieramy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i większość roztopionego masła (zostawiamy około 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Twaróg blendujemy z jajkiem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.

  3. Gdy ciasto już podrośnie, formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki i rozpłaszczać je (już na papierze do pieczenia) na grubość około 1 cm. Na część drożdżówek wykładamy masę twarogową, na kolejną ulubione owoce lub dżem. Możemy również powciskać np maliny do twarogu.

  4. Kruszonka: masło, cukier puder i mąkę rozcieramy (tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem pudrem). Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 15-18 minut w 180°C
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń