Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 289
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11102
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3616
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1230
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 289
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11102
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3616
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1230
Składniki
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i rozcieramy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i większość roztopionego masła (zostawiamy około 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg blendujemy z jajkiem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
Gdy ciasto już podrośnie, formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki i rozpłaszczać je (już na papierze do pieczenia) na grubość około 1 cm. Na część drożdżówek wykładamy masę twarogową, na kolejną ulubione owoce lub dżem. Możemy również powciskać np maliny do twarogu.
Kruszonka: masło, cukier puder i mąkę rozcieramy (tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem pudrem). Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 15-18 minut w 180°C Smacznego! ;)