Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 221
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2724
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14371
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 221
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2724
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 875
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14371
Składniki
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i rozcieramy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i większość roztopionego masła (zostawiamy około 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg blendujemy z jajkiem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
Gdy ciasto już podrośnie, formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki i rozpłaszczać je (już na papierze do pieczenia) na grubość około 1 cm. Na część drożdżówek wykładamy masę twarogową, na kolejną ulubione owoce lub dżem. Możemy również powciskać np maliny do twarogu.
Kruszonka: masło, cukier puder i mąkę rozcieramy (tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem pudrem). Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 15-18 minut w 180°C Smacznego! ;)