Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;)
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 129
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22733
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 5131
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 129
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22733
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 5131
Składniki
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i rozcieramy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka i większość roztopionego masła (zostawiamy około 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg blendujemy z jajkiem oraz cukrem wanilinowym na gładką masę.
Gdy ciasto już podrośnie, formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki i rozpłaszczać je (już na papierze do pieczenia) na grubość około 1 cm. Na część drożdżówek wykładamy masę twarogową, na kolejną ulubione owoce lub dżem. Możemy również powciskać np maliny do twarogu.
Kruszonka: masło, cukier puder i mąkę rozcieramy (tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem pudrem). Drożdżówki posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 15-18 minut w 180°C Smacznego! ;)