Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda na pikniki wyśmienita, więc warto korzystać, a nie ma nic lepszego na piknik niż świeże domowe drożdżówki i to z truskawkami. Zapraszam :)
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 72
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 48
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9330
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 72
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 48
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9330
Składniki
Drożdże rozdrobnić z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Masło rozpuścić z dodatkiem mleka, zostawić do wystygnięcia. W misce utrzeć jajko z zaczynem drożdżowym, następnie dodać przesianą mąkę i wlać ostrożnie ostudzone masło. Ucierac mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować kruszanke. Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiać kruszanke za pomocą rąk.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wykladmy je na blat obsypany mąką, delikatnie wałkujemy i wykrawamy małe drożdżówki za pomocą szklanki. Wykładamy je na formę wyłożona papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy truskawki i obsypujemy obficie drobną kruszanka. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Przygotowane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra i dół) przez ok. 20 min. Uwaga: Ja wkładam drożdżówki do zimnego piekarnika.
Smacznego :)
:)