Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda na pikniki wyśmienita, więc warto korzystać, a nie ma nic lepszego na piknik niż świeże domowe drożdżówki i to z truskawkami. Zapraszam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Drożdże rozdrobnić z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Masło rozpuścić z dodatkiem mleka, zostawić do wystygnięcia. W misce utrzeć jajko z zaczynem drożdżowym, następnie dodać przesianą mąkę i wlać ostrożnie ostudzone masło. Ucierac mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować kruszanke. Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiać kruszanke za pomocą rąk.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, wykladmy je na blat obsypany mąką, delikatnie wałkujemy i wykrawamy małe drożdżówki za pomocą szklanki. Wykładamy je na formę wyłożona papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy truskawki i obsypujemy obficie drobną kruszanka. Przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Przygotowane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra i dół) przez ok. 20 min. Uwaga: Ja wkładam drożdżówki do zimnego piekarnika.
Smacznego :)
:)