Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie drożdżówki pełne śliwek i pysznej kruszonki
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj * Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn Dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko Wymieszaj najpierw łyżką a potem wyrób gładkie ciast (ok. 10 min) Dodaj miękkie masło i olej i ponownie wyrób aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min (do podwojenia objętości)
Ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez chwilę * Jeśli ciasto za bardzo się lepi, możesz je podsypać niewielką ilością mąki. Podziel na osiem części, każda o wadze ok 70 g Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż w dużych odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
W tym czasie przygotuj śliwki: umyj je, przekrój na pół i usuń śliwki Przygotuj również kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta
Po napuszeniu usuń z drożdżówek ostrożnie folię Przygotuj szklankę której dno posmarowane jest olejem W każdej bułeczce na środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki * Dociśnij zdecydowanym ruchem prawie do samej blaszki, a następnie ostrożnie usuń szklankę. Do wgłębienia włóż połówki śliwek * Ich ilość będzie zależała od wielkości śliwek, włóż tyle ile się zmieści. Następnie posyp śliwki kruszonką Jajko roztrzep widelcem i posmaruj brzegi drożdżówek za pomocą pędzelka Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-17 min (grzałka góra-dół)