Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U Rodziców w ogrodzie rośnie już rabarbar, a jak rabarbar to najlepszy jest oczywiście drożdżowiec. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na najlepsze ciasto drożdżowe, które robiła jeszcze moja Babcia. Co tu dużo pisać, spróbujcie sami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5000
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1498
Składniki
Na samym początku rabar umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem (3-4 łyżki) i zostawić, aby rabarbar puścił sok.
Ciasto W pierwszej kolejności drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru i zostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić masło, dodać stopniowo śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do wyrośniętych drożdży wbić jajko, dodać żółtka i całość dokładnie wyrabiać drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do roztrzepanych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (masło wraz z śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, do powstania pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę masłi i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej ma
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć rabara i wyrobioną kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika , pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni)
Smacznego
Bardzo polecam:)
:)