Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U Rodziców w ogrodzie rośnie już rabarbar, a jak rabarbar to najlepszy jest oczywiście drożdżowiec. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na najlepsze ciasto drożdżowe, które robiła jeszcze moja Babcia. Co tu dużo pisać, spróbujcie sami.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 654
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 247
Składniki
Na samym początku rabar umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem (3-4 łyżki) i zostawić, aby rabarbar puścił sok.
Ciasto W pierwszej kolejności drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru i zostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie w osobnym garnuszku rozpuścić masło, dodać stopniowo śmietanę i podgrzać na małym ogniu mieszając. Do wyrośniętych drożdży wbić jajko, dodać żółtka i całość dokładnie wyrabiać drewnianą kopystką, dosypując powoli pozostałą część cukru. Następnie do roztrzepanych jajek wsypać przesianą mąkę z szczyptą soli i wlać powoli rozpuszczony tłuszcz (masło wraz z śmietaną) i wyrabiać mocno ciasto, do powstania pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę masłi i wyrobić kruszonkę (najlepiej rękoma). Po wstępnym wyrobieniu dodać cukier i dalej rozkruszać do uzyskania odpowiedniej ma
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć rabara i wyrobioną kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika , pieczemy przez ok. 15-20 min. (po ok. 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni)
Smacznego
Bardzo polecam:)
:)