Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z makiem to wspominanie mojego dzieciństwa. Mak najlepiej przygotować w domu lecz z braku czasu można go zastąpić gotową masą makową z puszki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3571
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2848
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3571
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2848
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30533
Składniki
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 5- 10 minut.
Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić w kubeczku, ostudzić.
Do płynnych drożdży wlać ciepłe mleko, zmiksowane jajka, przestudzone masło i wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w roladę. Struclę zawinąć luźno w posmarowany tłuszczem papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.