Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowa babka gotowana na oleju

Dwukolorowa babka gotowana na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 743

Pyszna, puszysta a zarazem wilgotna babka gotowana na oleju, z kakao. Gotuje się ją zaledwie 30 - 35 minut. Polana czekoladą stanowi pyszny deser.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4szkl. cukru
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5szkl. oleju
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 75g mlecznej czekolady
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dwukolorowa babka gotowana na oleju

Przygotowanie

  1. Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Na nie wyłożyłam ciasto ciemne i przemieszałam widelcem.
    Formę wstawiłam do dużego garnka. Nalałam do niego tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na małym ogniu gotowałam babkę ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po ugotowaniu babkę wyjęłam i wystudziłam w formie. Po wystygnięciu wyłożyłam ją na talerz. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń