Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, puszysta a zarazem wilgotna babka gotowana na oleju, z kakao. Gotuje się ją zaledwie 30 - 35 minut. Polana czekoladą stanowi pyszny deser.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 196
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 56
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 196
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 84
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 56
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7831
Składniki
Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Na nie wyłożyłam ciasto ciemne i przemieszałam widelcem. Formę wstawiłam do dużego garnka. Nalałam do niego tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała, zmniejszyłam płomień i na małym ogniu gotowałam babkę ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po ugotowaniu babkę wyjęłam i wystudziłam w formie. Po wystygnięciu wyłożyłam ją na talerz. śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła.