Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik w dwóch kolorach i dwóch smakach na bazie domowego twarogu. Polecam!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 990
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 858
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12636
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 990
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 858
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12636
Składniki
Mleko wymieszać z maślanką i odstawić aż skwaśnieje.
Kwaśne mleko podgrzewać powoli aż do temperatury około 37 stopni Celsjusza, od czasu do czasu mieszając.
Temperaturę utrzymywać przez około 30 minut. Po tym czasie garnek zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną mieszankę twarogu i serwatki przelewać powoli do dużego sita wyłożonego gazą lub tetrą. Mieszanki jest bardzo dużo, więc zapewne trzeba będzie podzielić ją na co najmniej dwie części.
Twaróg pozostawić do odcieknięcia.
Z 2 szklanek mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku do pieczenia, 100 g margaryny, jednego jajka i dwóch łyżek kakao zagnieść ciasto. Powinno się lekko sypać.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką blachę o wymiarach około 20x30 cm.
Ciasto wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Twaróg po odsączeniu przełożyć do dużego naczynia, dodać do niego 2/3 szklanki cukru, 6 jajek oraz cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować.
Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód.
Do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao oraz 1/2 szklanki cukru, dokładnie zmiksować i wlać na wierzch jasnej masy serowej.
Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Upieczony pozostawić do wystudzenia.