Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik w dwóch kolorach i dwóch smakach na bazie domowego twarogu. Polecam!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5419
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5419
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Składniki
Mleko wymieszać z maślanką i odstawić aż skwaśnieje.
Kwaśne mleko podgrzewać powoli aż do temperatury około 37 stopni Celsjusza, od czasu do czasu mieszając.
Temperaturę utrzymywać przez około 30 minut. Po tym czasie garnek zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną mieszankę twarogu i serwatki przelewać powoli do dużego sita wyłożonego gazą lub tetrą. Mieszanki jest bardzo dużo, więc zapewne trzeba będzie podzielić ją na co najmniej dwie części.
Twaróg pozostawić do odcieknięcia.
Z 2 szklanek mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku do pieczenia, 100 g margaryny, jednego jajka i dwóch łyżek kakao zagnieść ciasto. Powinno się lekko sypać.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką blachę o wymiarach około 20x30 cm.
Ciasto wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Twaróg po odsączeniu przełożyć do dużego naczynia, dodać do niego 2/3 szklanki cukru, 6 jajek oraz cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować.
Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód.
Do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao oraz 1/2 szklanki cukru, dokładnie zmiksować i wlać na wierzch jasnej masy serowej.
Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Upieczony pozostawić do wystudzenia.