Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe batoniki z suszonymi owocami

Dyniowe batoniki z suszonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 1034

Takie zdrowe batoniki z dynią można wziąć ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub podjadać między posiłkami, kiedy mamy chęć na coś słodkiego. Pyszne, pożywne i własnoręcznie zrobione. Przepis znalazłam na instagramie u @rita_life_and_cooking.

Składniki

  • na foremkę 20x 30
  • 100 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia( ja dałam trochę mniej)
  • szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatałowej
  • 2 kubki platków owsianych
  • 60 g jagód goji
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 70 g siekanych pistacji
  • 4 kubki püree z dyni( lub 350 g dyni i 1 jabłko)
  • 1 kubek oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 jajko*
  • 1 pomarańcza( skórka i sok z połowy)
  • odrobinę oleju do formy
  • dodatkowo sezam na wierzch
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Mąkę, proszek do pieczenia, platki owsiane, cynamon, kardamon, gałkę muszkatałową, pistacje, suszone owoce wymieszać w misce.

  2. Püree z dyni przełożyć do drugiej miski, dodać roztopiony olej kokosowy, jajko, sok i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać i połączyć z suchymi składnikami. Jeśli masa jest zbyt płynna dodać więcej płatków owsianych. Ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem klonowym.

  3. Masę przełożyć do formy, wyrównać i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na batoniki. Smacznego!
    *Jajko można zastapić siemieniem lnianym. Jedna łyżka siemienia lnianego( 15 g) namoczona w 45 ml wody zastępuje 1 jajko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń