Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, aromatyczne cynamonki dyniowe z sosem waniliowym jak z Cinnabon! To idealny deser na zimowe dni.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20266
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9535
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2091
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 710
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20266
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9535
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2091
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 710
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Ciasto: Mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie, podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 8mm i kształt prostokąta. Całość smarujemy 70g masła i posypujemy mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Ciasto rolujemy ciasno i kroimy na plasterki. Mi wyszły 22 plasterki.
Cynamonki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dość luźno, bo jeszcze urosną. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Sos: Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ważne, aby ten sos podawać na ciepło! Jeśli podajecie cynamonki od razu po upieczeniu można posmarować je sosem. Jeśli bułeczki są już zimne, najlepiej posmarować je sosem i podgrzać minutę w mikrofali. Sos pięknie się rozpuści!