Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdy lubi drożdżówki. Dzisiaj proponuję je z dynią, która ma wiele cennych wartości odżywczych. A oprócz tego nadaje wypiekom piękny, żółciutki kolor. Polecam.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże. Dodać trochę cukru i mąki. Dokładnie rozprowadzić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z przesianą mąką. Wtedy dodać też jajka, resztę cukru, roztopione masło i puree z dyni. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Do puree z dyni dodać starte na tarce jabłko i cukier puder. Całość przesmażyć i wystudzić. Po godzinie wyrobić wyrośnięte ciasto. Przełożyć je na stolnicę. Podzielić na dwie części. Rozwałkować najpierw jedną na prostokąt. Nałożyć połowę nadzienia. Założyć 1/3 dolnej części ciasta.Tą samą czynność powtórzyć z górną częścią.
Powstały w ten sposób rulon pokroić na 4-5 cm kawałki.
Każdy kawałek przekręcić na kokardkę. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki "rosną" na blaszce i w czasie pieczenia. Posmarować rozmąconym białkiem. Te same czynności wykonać z drugim kawałkiem ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 30 minut. Po upieczeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.