Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1811

Dodano:

Odsłon: 2091

Pyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej.Jesień na słodko z dynią jak najbardziej.

Składniki

  • ciasto: 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cynamon
  • krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana
  • 200 ml mleka 3.2 %
  • 1/2 szklanki puree z dyni pieczonej
  • pozostałe: 2 łyżki owocu granatu
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • kawałek dyni pieczonej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree

Przygotowanie

  1. Puree z dyni:

    Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna.

  2. Ciasto:
    Mąkę, jajka, sól, puree z dyni,cynamon, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem.

    Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

  3. Krem:
    Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując około 5 minut. Odkładam łyżkę śmietany do dekoracji. Do większości śmietany dodaję puree z dyni zimne i mieszam mikserem.
    Naleśniki przekładam kremem i składam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dekoruję nią naleśniki, posypuję pestkami granatu, dodaje kawałki dyni upieczonej, i śmietanę bitą którą odłożyłam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń