Delikatny i kremowy sernik z kremem z białą czekoladą, pyszności :-)
Dyniowy sernik z kremem czekoladowym
Składniki
- Spód ciasteczkowy:
- herbatniki kakaowe 20 dag
- kakao 1 łyżeczka
- masło 10 dag
- Masa serowo-dyniowa:
- twaróg z wiaderka 75 dag
- mascarpone 25 dag
- jajko jajko 5
- cukier 3/4 szkl.
- cukier waniliowy 1
- budyń waniliowy 1,5 op.
- dynia 40 dag
- sól szczypta
- rodzynki
- Krem z białą czekoladą:
- twaróg z wiaderka 25 dag
- biała czekolada 20 dag
- śmietanka 30 lub 36% 3/4 szkl.
Składniki
- Spód ciasteczkowy:
- herbatniki kakaowe 20 dag
- kakao 1 łyżeczka
- masło 10 dag
- Masa serowo-dyniowa:
- twaróg z wiaderka 75 dag
- mascarpone 25 dag
- jajko jajko 5
- cukier 3/4 szkl.
- cukier waniliowy 1
- budyń waniliowy 1,5 op.
- dynia 40 dag
- sól szczypta
- rodzynki
- Krem z białą czekoladą:
- twaróg z wiaderka 25 dag
- biała czekolada 20 dag
- śmietanka 30 lub 36% 3/4 szkl.

Etapy przygotowania
Spód ciasteczkowy: Herbatniki rozkruszyć w kielichowym blenderze na proszek i wymieszać z kakao oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno formy 24 x 24 cm. Wyrównać dociskając masę ciasteczkową do dna. Masa serowo-dyniowa: Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka

Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, budyń i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni.

Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu rodzynki, lekko wciskając je w sernik.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec przez około 80 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Krem z białą czekoladą: Śmietankę należy podgrzać w garnku, do gorącej dodać połamaną w kostkę czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.

Smacznego :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16463
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16463



Składniki
- Spód ciasteczkowy:
- herbatniki kakaowe 20 dag
- kakao 1 łyżeczka
- masło 10 dag
- Masa serowo-dyniowa:
- twaróg z wiaderka 75 dag
- mascarpone 25 dag
- jajko jajko 5
- cukier 3/4 szkl.
- cukier waniliowy 1
- budyń waniliowy 1,5 op.
- dynia 40 dag
- sól szczypta
- rodzynki
- Krem z białą czekoladą:
- twaróg z wiaderka 25 dag
- biała czekolada 20 dag
- śmietanka 30 lub 36% 3/4 szkl.
Spód ciasteczkowy: Herbatniki rozkruszyć w kielichowym blenderze na proszek i wymieszać z kakao oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno formy 24 x 24 cm. Wyrównać dociskając masę ciasteczkową do dna. Masa serowo-dyniowa: Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka
Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, budyń i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni.
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu rodzynki, lekko wciskając je w sernik.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec przez około 80 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Krem z białą czekoladą: Śmietankę należy podgrzać w garnku, do gorącej dodać połamaną w kostkę czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać.
Smacznego :-)
Wyśmienity!
Ale super serniczek i ten krem z białą czekoladą bardzo mi się podoba :-)
Przepysznie wygląda i musi być smaczny :)
brzmi ciekawie :)
OOO Takiego jeszcze nie jadłam a prezentuje się bardzo apetycznie:)