Do góry

Desery Przepis na:

Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki

Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5858

Dodano:

Odsłon: 926

dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka. Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • CIASTO PARZONE -250g masła -500 ml wody -2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
  • -pół łyżeczki soli -8 dużych jajek
  • NADZIENIE -1 l śmietanki 30 lub 36% -4 łyżki cukru pudru
  • POLEWA -200g dowolnej czekolady np deserowej
  • -50g masła -5 łyżek mleka
  • DODATKOWO -cukier puder do posypania eklerków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła. Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.

  2. Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
    Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.

  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.

  4. Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
    i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
    Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.

  5. Tak postępujemy z całym ciastem.

    Eklery studzimy


    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.

  6. Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali

    W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.


    I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 lutego o rety,ale narobiłaś smaku,czarujące:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 lutego Uwielbiam ale wielki nie robiłam,czas nadrobić zaległości bo Twoje kuszą bardzo:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego Świetne ciacha. Eklerki zawsze u mnie w czołówce, bo ta śmietanka i polewa są pyszne, mniam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń