Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na deser może zaimponować nawet najbardziej wybrednym smakoszom oraz może zrobić wrażenie na pożądanej osobie.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 74
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 170
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 191
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 399
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 74
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 170
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 191
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 399
Składniki
Dzień wcześniej na suchej patelni podpiec płatki migdałowe, na średniej mocy palnika tak by osiągnęły złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę uważając by nie przebić białek. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia oraz posmarować papier oliwą. Na papier wykładamy masę bezową po 2 duże łyżki z czubem na każdą bezę. Masę układać w sporych odstępach od siebie, ponieważ bezy rosną w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 h 45 min - 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Bezy można upiec już 1-2 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej (np. w piekarniku), bez przykrycia.
Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać kremówkę i dodać cukier puder. Ubić do otrzymania gęstego kremu ja używam robota z koncówkami do ubijania białek. Do masy wlewamy likier jajeczny, łyżka po łyżce, ubijając krótko po każdym dodaniu tylko do połączenia. Powinnien powstać gęsty, alkoholowy krem.
Na gotowe bezy wykładamy po dużej łyżce kremu. Posypujemy migdałami, na wierzch dokładamy borówki i możemy skropić delikatnie ajerkoniakiem. Najlepiej krem nabezę nakładać przed samym podaniem. Deser należy przechowywać w lodówce. Jeśli się podoba proszę lajkujcie i polecajcie znajomym Smacznego :-).