Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe ciasto rabarbarowe z kruszonką, wilgotne i puszyste

Ekspresowe ciasto rabarbarowe z kruszonką, wilgotne i puszyste

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 2354

Dodano:

Odsłon: 2107

Prosty przepis na wilgotne i puszyste ciasto rabarbarowe z kruszonką. Zapraszam na przepis na mój kanał na Youyube-Mnagiare u Ewki

Składniki

  • jajka 4szt
  • cukier 200 g
  • cukier waniliowy 1 op.(16 g)
  • Olej roślinny 130 ml
  • mąka 300 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Na kruszonkę
  • masło z lodówki 100 g
  • cukier 150 g
  • mąka 150g
  • rabarbar 7 lasek ,ja użyłam 4 laski plus 250 g mrożonych malin
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe ciasto rabarbarowe z kruszonką, wilgotne i puszyste

Przygotowanie

  1. Mąż nie lubi rabarbaru więc na połowę ciasta położyłam mrożone maliny. Natomiast ty połóż sam rabarbar czyli 7 lasek rabarbaru .Przygotuj formę o wymiarach 24 na 40 wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i pokrusz mąką. Rabarbar umyć i pokroić w średnią kostkę. Do miski wbić jajka dodać szczyptę soli zacząć ubijać i wsypać cukry . do dobrze ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo olej i ciągle ubijamy do połączenia się składników. Makię przesiać połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do naszej masy ciągle miksując.

  2. Przygotować kruszonkę, do miski wrzucić zimne masło i połączyć je z cukrem i mąką.

  3. Ciasto wyłożyć do formy wyrównać łyżką i wyłożyć nasze owoce. W moim przypadku były mieszane maliny i rabarbar, ty wyłóż rabarbar.

  4. Na ciasto wysyp równomiernie całą kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja góra ,dół i pieczemy na środkowej półce przez 45 minut ,po 35 minutach przykryć papierem do pieczenia. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze, należy sprawdzić patyczkiem

  5. Ciasto po upieczeniu wyciągamy zaraz z piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

  6. I tak wygląda ciasto przed podaniem do kawy, jest puszyste i wilgotne z tą wyśmienitą kruszonką. Zapraszam na moj profil na inne ciasta oraz zapraszam do obejrzenia filmu krok po kroku jak szybko się robi to ciato.
    Film na kanale Youtube /Mangiare u Ewki (kuchnia włoska i nie tylko)




    Buon appetito!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń