Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię. W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kremem z gorzkiej czekolady, dzięki temu w prosty i szybki sposób uzyskałam pyszne pralinki czekoladowe.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 155
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 352
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1513
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2805
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26123
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 155
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 352
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1513
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2805
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26123
Składniki
Amarantus mieszamy z kremem czekoladowym. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem. Krem czekoladowy jest gęsty, więc łatwo jest formować kuleczki.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby zastygły. Tak przygotowane pralinki smakują wyśmienicie. Dodatkowo w środek każdej można włożyć np. kawałek kandyzowanego imbiru lub orzech laskowy.