Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię. W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kremem z gorzkiej czekolady, dzięki temu w prosty i szybki sposób uzyskałam pyszne pralinki czekoladowe.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 371
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5230
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 148
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8555
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 371
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5230
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4939
Składniki
Amarantus mieszamy z kremem czekoladowym. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem. Krem czekoladowy jest gęsty, więc łatwo jest formować kuleczki.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby zastygły. Tak przygotowane pralinki smakują wyśmienicie. Dodatkowo w środek każdej można włożyć np. kawałek kandyzowanego imbiru lub orzech laskowy.