Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe oponki z serem - pyszne i puszyste

Ekspresowe oponki z serem - pyszne i puszyste

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 80840

Dodano:

Odsłon: 771

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki z serem, które przygotujemy w około 30 minut, ciasto jest na sodzie i proszku do pieczenia więc nie musi wyrastać jak ciasto drożdżowe. Oponki są bardzo smaczne, puszyste i „lekkie”. Polecam wypróbować przepis, życzę udanego smażenia oponek i smacznego.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 16 oponek
  • 500 g twarogu (użyłam twarogu tłustego)
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka (jajka rozmiar L)
  • 50 g cukru
  • otarta skóra z jednej cytryny
  • 3-4 łyżeczki spirytusu, może być wódka
  • (można pominąć, ale dzięki alkoholowi oponki wchłoną mniej tłuszczu)
  • 1 ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
  • cukier puder do posypania oponek
  • olej lub smalec do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ser, ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera, to ser możemy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

  2. Następnie do sera dodaję śmietanę, cukier i dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.

  3. Następnie dodaję pozostałe składniki i mieszam jeszcze przez chwilę łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.

    Gdy składniki wstępnie się połączą, to ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę dłonią w misce i następnie wykładam na blat podsypany mąką.

    Ciasto wyrabiam około 2-3 minut, od czasu do czasu podsypując mąką by nie przyklejało się do blatu. Do podsypania użyłam około 2-3 łyżek mąki.

  4. Przygotowanie oponek:
    Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką, na grubość około 1,5 centymetra i wykrawam krążki okrągłą foremką o średnicy 8 centymetrów. W środku wykrawam małą foremką (kieliszkiem) dziurkę. Tak przygotowane oponki układam na papierze do pieczenia.

    Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki.

  5. Smażenie oponek:
    W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
    Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli kawałek ciasta od razu wypłynie i zaczyna się smażyć, to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki.

    Oponki smażę po około 2 minuty z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Należy pamiętać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ jeżeli oponki za szybko się usmażą to mogą być z wierzchu ładne brązowe a w środku surowe.

    Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem

    Oponki z serem są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 4 dni temu W dzieciństwie mama serwowała nam do takich oponków herbatkę z suszonych kwiatów lipy, które własnorecznie zrywałam, niezapomniany smak :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń