Witam serdecznie, propozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie muszą leżakować :).
Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie
Składniki
- Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków
- 500 g mąki pszennej (typ do 550)
- 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
- 150 g śmietany 18%
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
- 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli
- na lukier:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- około 100 g cukru pudru
Składniki
- Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków
- 500 g mąki pszennej (typ do 550)
- 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
- 150 g śmietany 18%
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
- 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli
- na lukier:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- około 100 g cukru pudru
Etapy przygotowania
Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję kakao, które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto wyrabiam przez chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach – pieczenie pierników: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek.
Pieczenie: Pierniczki piekę w temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia:
Dekoracja: Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem. Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier nie powinien być za gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekoruję pierniczki, pierniczek zanurzam w lukrze i palcami smaruję. Pierniczki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa PS. pierniczki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku, plastikowym, metalowym lub szklanym.
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2748
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3230
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2748
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3230
Składniki
- Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków
- 500 g mąki pszennej (typ do 550)
- 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
- 150 g śmietany 18%
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
- 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli
- na lukier:
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- około 100 g cukru pudru
Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się rozpuścił. Następnie dodaję kakao, które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto wyrabiam przez chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Po 30 minutach – pieczenie pierników: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki. Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek.
Pieczenie: Pierniczki piekę w temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia:
Dekoracja: Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem. Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier nie powinien być za gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekoruję pierniczki, pierniczek zanurzam w lukrze i palcami smaruję. Pierniczki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa PS. pierniczki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku, plastikowym, metalowym lub szklanym.
Wasze zdjęcia do przepisu
Pyszne!