Ekspresowe pączki serowe są świetnym pomysłem na smaczną przekąskę i pyszny deser na tłusty czwartek. Pączusie serowe są smaczne bardzo proste w wykonaniu zajmują nie wielką chwilę a jaka radość dla podniebienia. Można jeść jeść i zajadać się nimi bez ograniczeń, nie zważając na kaloryczność bo są tak smaczne. Lubią je jak dzieci tak i dorośli.
Ekspresowe serowe pączki kładzione łyżką
Składniki
- twaróg półtłusty 400 g,
- żółtka 2 + 1 całe jajko
- cukier drobny 1/3 szkl,
- cukier wanilinowego 3 łyżeczki,
- śmietana gęsta 3 - 4 łyżki,
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki,
- mąka pszenna ile się zmieści u mnie około 300 g,
- Dodatkowo;
- olej do głębokiego smażenia ,
- cukier puder,
Składniki
- twaróg półtłusty 400 g,
- żółtka 2 + 1 całe jajko
- cukier drobny 1/3 szkl,
- cukier wanilinowego 3 łyżeczki,
- śmietana gęsta 3 - 4 łyżki,
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki,
- mąka pszenna ile się zmieści u mnie około 300 g,
- Dodatkowo;
- olej do głębokiego smażenia ,
- cukier puder,

Potrzebne przybory kuchenne
rondel, miska, łyżki , widelec , ręcznik papierowy,
Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na te pączki powinny mieć temperaturę pokojową. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Gdy olej się nagrzewa przygotowuję ciasto na pączki. Twaróg rozgniatam dokładnie widelcem przekładam do miski dodaję jajko i żółtka , cukier , cukier waniliowy mieszam. Następnie przesiewam mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Pod koniec dodaję ocet oraz aromat rumowy kilka kropli. Ciasto jest nie całkiem zbite lecz takie lepkie przylegające do dłoni. Po dokładnym wymieszaniu biorę dwie łyżki jedną zamaczam w gorącym oleju i nabieram masę serową , formując pączek drugą łyżką i tak porcjami wrzucam na rozgrzany olej aż do wyczerpania masy. Smażę je z każdej strony obracają co jakiś czas. Wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu oprószam je cukrem pudrem. Rada; Jeżeli mamy ser z wiaderka to wystarczy jajka razem z cukrem i serem zmiksować na jednolitą masę, następnie nie przerywając miksowania przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodać ocet lub spirytus i odrobinę ulubionego aromatu. Dalej postępować tak jak podałam w przepisie.

Nabieranie masy serowej.

Smażenie pączków.

Gotowe do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 365

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 72
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4798
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 365

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 72
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4798



Składniki
- twaróg półtłusty 400 g,
- żółtka 2 + 1 całe jajko
- cukier drobny 1/3 szkl,
- cukier wanilinowego 3 łyżeczki,
- śmietana gęsta 3 - 4 łyżki,
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki,
- mąka pszenna ile się zmieści u mnie około 300 g,
- Dodatkowo;
- olej do głębokiego smażenia ,
- cukier puder,
Wszystkie składniki na te pączki powinny mieć temperaturę pokojową. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Gdy olej się nagrzewa przygotowuję ciasto na pączki. Twaróg rozgniatam dokładnie widelcem przekładam do miski dodaję jajko i żółtka , cukier , cukier waniliowy mieszam. Następnie przesiewam mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Pod koniec dodaję ocet oraz aromat rumowy kilka kropli. Ciasto jest nie całkiem zbite lecz takie lepkie przylegające do dłoni. Po dokładnym wymieszaniu biorę dwie łyżki jedną zamaczam w gorącym oleju i nabieram masę serową , formując pączek drugą łyżką i tak porcjami wrzucam na rozgrzany olej aż do wyczerpania masy. Smażę je z każdej strony obracają co jakiś czas. Wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu oprószam je cukrem pudrem. Rada; Jeżeli mamy ser z wiaderka to wystarczy jajka razem z cukrem i serem zmiksować na jednolitą masę, następnie nie przerywając miksowania przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia, dodać ocet lub spirytus i odrobinę ulubionego aromatu. Dalej postępować tak jak podałam w przepisie.
Nabieranie masy serowej.
Smażenie pączków.
Gotowe do podania.